Børre Aasegg leder Ny maritim kompetanse, et prosjekt som utvikler læremateriell for ny grønn teknologi innen maritime fag.– Er du dedikert og fullfører denne utdanningen, åpner det dører til spennende jobber. Du kan arbeide på skip, plattformer, som teknisk personell på sykehus, som inspektør i rederier eller på mekaniske verksteder. Med denne allsidige utdanningen har du uendelige muligheter, sier Børre Aasegg ved Nordland fagskole.
Veien til maskinsjef
Maskinoffiserutdanningen varer i to år og gir deg det teoretiske grunnlaget for et M4-sertifikat, som er det første steget. For å få utstedt sertifikatet, kreves i tillegg seks måneders kadett-tid. Med dette sertifikatet kan du jobbe som andremaskinist.
Videre kan du avansere:
Etter ett år seilingstid som andremaskinist kan du løse ut M2-sertifikatet og bli førstemaskinist.
Etter ytterligere to år seilingstid kan du oppnå M1-sertifikatet, som gir deg tittelen maskinsjef og ansvar for å lede et teknisk team om bord.
– Med et maskinistsertifikat kan du seile som maskinist på alle typer fartøy verden over. Mulighetene er mange, og du kan selv velge om du vil ha en karriere til sjøs eller på land, forklarer Aasegg.
Teknologi i rask utvikling
En stor del av utdanningen fokuserer på elektro, styrings- og reguleringsteknikk. Den maritime sektoren er i rask endring, med økt bruk av batteriteknologi og nye drivstoff som hydrogen og ammoniakk.
– Moderne skip krever avansert teknisk kompetanse. Forståelse av elektronikk og gode datakunnskaper er nødvendig for å betjene og vedlikeholde de nye systemene, sier Aasegg.
Ny maritim kompetanse
Aasegg leder prosjektet "Ny maritim kompetanse", som utvikler undervisningsmateriell i møte med det grønne skiftet og ny teknologi. Prosjektet er finansiert av Markom II og HK-Dir, den viktigste nasjonale satsingen for å styrke maritim kompetanse. Deltakere fra Nordland fagskole, Fagskolen i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge er med, sammen med to studenter.
– Vi samarbeider tett med aktører i næringen. For eksempel har vi et samarbeid med Norled og Torghatten som har levert flere fartøy med ny grønn teknologi som de hybride elektriske hurtigbåtene MS Fjordstrøm og Fjordtind som går i Bodø samband, og de hybride elektriske fergene MF Lagatun og MF Munken som går på Trondheimsfjorden, sier han.
I prosjektet "Digitalt skoleskip" er MF Lagatun dokumentert digitalt i samarbeid med Siemens Energy og mannskapet om bord. Gjennom 20 filmsekvenser med veiledning får studenter og faglærere et innblikk i skipets tekniske systemer.
Attraktiv kompetanse
Det er stor etterspørsel etter sertifiserte maskinoffiserer, og mangel på mannskap fører stadig til kanselleringer i sjøtransporten.
– Dette er en interessant og allsidig utdanning som gir deg etterspurt kompetanse og spennende karrieremuligheter, sier Aasegg, som selv skal til sjøs til sommeren.
– Jeg fikk kontraktfestet at jeg kan jobbe noen uker på havet hvert år da jeg begynte på Nordland fagskole. Så i sommer blir det nok et par uker på hurtigbåt, avslutter han entusiastisk.